Wat te doen op Schiermonnikoog? 13x bezienswaardigheden en uitjes.

Leuk om te doen, het eiland Schiermonnikoog verkennenWat te doen op Schiermonnikoog? Voor een onvergetelijk verblijf op Schiermonnikoog zet u om te beginnen het Het Baken op uw lijstje. Hier wandelt u namelijk binnen om de laatste excursies en leukste uitjes te boeken.

Mocht u liever zelf op ontdekkingstocht gaan tijdens uw dagje Schiermonnikoog, is het huren van een fiets een aanrader. Bezoek met gemak de diverse bezienswaardigheden en beleef de natuur van dichtbij. Fiets over de knisperende schelpenpaden, door de duinen en het bos terwijl u her en der een konijntje weg ziet schieten in het hoge gras.

In de rustgevende sfeer van het eiland, is er ook aan evenementen geen tekort. Zo is er zomers de typische Eilander Struunmarkt in het gezellige dorpscentrum. Ook kunt u op Schiermonnikoog bijvoorbeeld terecht voor yoga evenementen en het Muziek- en zangfestival. Wat uw voorkeur ook heeft, er zijn een hoop leuke dingen te doen tijdens uw verblijf op Schiermonnikoog!

Bezienswaardigheden Schiermonnikoog Dorpen Schiermonnikoog Natuurgebieden Schiermonnikoog Agenda Schiermonnikoog

Bezienswaardigheden op Schiermonnikoog

Nu is heel Schiermonnikoog eigenlijk één grote bezienswaardigheid. Maar hieronder vindt u enkele van de bezienswaardigheden die u tijdens uw dagje Schiermonnikoog niet gemist wil hebben.

Bunkermuseum Schlei

Bunkermuseum Schlei op Schiermonnikoog Veel authentieker dan Bunkermuseum Schlei op Schiermonnikoog treft u ze nauwelijks aan. Dit museum is namelijk gehuisvest in één van de twee bunkers die zich nog op het eiland bevinden. En ingericht met oorspronkelijke attributen uit de tijd van de Tweede Wereldoorlog. Van foto's tot [...] Bunkermuseum Schlei verder lezen.

Eendenkooi Schiermonnikoog

Eendenkooi Schiermonnikoog De eendenkooi op Schiermonnikoog is een bijzondere bezienswaardigheid op het eiland. Om eenden te vangen zonder wapens, werkten men vroeger in Nederland met eendenkooien. Heel kort samengevat is het een vijver omringd door een kooibos. De geschiedenis van de eendenkooi die op Schiermonnikoog te bezoeken [...] Eendenkooi Schiermonnikoog verder lezen.

Got Tjark (Grote Kerk)

Got Tjark (Grote Kerk) op Schiermonnikoog Got Tjark is de Schiermonnikoogse naam voor de Grote Kerk. De kerk die u in het centrum van het dorp aan het Dominee H.W. Hundlingiuspad aantreft. Deze kerk van de protestantse gemeente uit de 19de eeuw is de vervanger van eerdere varianten. Varianten die in [...] Got Tjark (Grote Kerk) verder lezen.

Informatiecentrum Het Baken

Informatiecentrum Het Baken Informatiecentrum Het Baken is de nieuwe locatie voor het bezoekerscentrum Schiermonnikoog. En vormt het ideale begin van uw verkenningstocht over het eiland. Op de locatie treft u zowel VVV Schiermonnikoog als Natuurmonumenten die u voorzien van alle gewenste informatie voor uw verblijf. U kunt er [...] Informatiecentrum Het Baken verder lezen.

Noordertoren

Vuurtoren de Noordertoren op Schiermonnikoog De Noordertoren (zonder officiële naam) op Schiermonnikoog is de rode van de twee vuurtorens die op Schiermonnikoog te vinden zijn. De toren is niet te bezoeken maar u treft het rijksmonument onvermijdelijk op uw pad tijdens het verkennen van het eiland. Eigenlijk kunt u zonder [...] Noordertoren verder lezen.

Schelpenmuseum

Schelpenmuseum Schiermonnikoog Het Schelpenmuseum Paal 14 op Schiermonnikoog is waar de liefhebber van schelpen gegarandeerd z'n ogen uitkijkt. In tientallen vitrines ontdekt u namelijk een schat aan unieke schelpen. Schelpen afkomstig van Schiermonnikoog zelf, fossiele schelpen plus schelpen van over de hele wereld. Ook o.a. krabben, zeesterren [...] Schelpenmuseum verder lezen.

Genoeg leuke dingen te doen in het dorp Schiermonnikoog

Het enige dorp op het eiland heet ook Schiermonnikoog. En net zoals het strand het breedste is van Europa voert ook het inwonersaantal van de gemeente een lijst aan. Namelijk van de kleinste gemeente van Nederland qua inwoners. Desondanks bruist Schiermonnikoog van de activiteiten en leuke bezienswaardigheden. Veel plezier tijdens uw dagje Schiermonnikoog!

Schiermonnikoog (dorp)

Bezoek het dorp Schiermonnikoog tijdens uw zonvakantie Een vakantie op Schiermonnikoog gaat u zich gegarandeerd nog lang herinneren. In het gelijknamige dorp lijkt het in ieder geval soms wel alsof de tijd even heeft stilgestaan. In de positieve zin! Zo ervaart u er de vriendelijkheid die zo typisch is voor de eilandcultuur [...] Schiermonnikoog (dorp) verder lezen.

Er op uit in de natuur op Schiermonnikoog

Naast het strand, is er op Schiermonnikoog nog veel meer natuur om in te wandelen en fietsen. Het is niet voor niks in zijn geheel een Nationaal Park! Zo zijn er de duinen, kwelders, zandplaten en het bos, bestaande uit voornamelijk naaldbomen. Deze bomen zijn rond 1920 gepland door Graaf Bernstorff. De zoute lucht is helaas niet optimaal en dus breidt het bos zich niet uit.

De omgeving van de vuurtoren, de Noordertoren, is typisch voor het duingebied. Diverse duinen overgroeid met lang gras, sporadisch kleine bomen en struiken.

Oosterkwelder

Natuurgebied de Oosterkwelder op Schiermonnikoog Een kwelder is een gebied waar in de loop van de jaren door de werking van eb en vloed steeds meer aarde is blijven liggen. En dat uiteindelijk bij gemiddeld hoogwater niet meer onderloopt. Zo'n gebied is ook de Oosterkwelder op Schiermonnikoog, waar diverse vogels [...] Oosterkwelder verder lezen.

Speelnatuur Schiermonnikoog

Speelnatuur Schiermonnikoog Voor kinderen is de Speelnatuur op Schiermonnikoog een heerlijke gelegenheid om uitgebreid buiten te spelen! Speelnatuur van OERRR is een initiatief van Natuurmonumenten dat kinderen stimuleert om avonturen in de natuur te beleven. Van klimmen tot kliederen en klauteren. Zo ook bij de Berkenplas op [...] Speelnatuur Schiermonnikoog verder lezen.

Westerplas

Natuurgebied Westerplas op Schiermonnikoog Bij de Westerplas zullen vogelliefhebbers hun ogen uitkijken tijdens hun uitje op Schiermonnikoog! Deze voormalige kwelder is namelijk in de loop van de jaren vol zoetwater gelopen. En bracht daardoor riet en diverse ander flora met zich mee. O.a. het riet is waar ook vandaag [...] Westerplas verder lezen.

Berkenplas

Berkenplas op Schiermonnikoog Bezoek de Berkenplas voor een duik in zoet water op Schiermonnikoog. Op nog geen 5 minuten fietsen vanaf het dorpscentrum van Schiermonnikoog! Dit kleine zoetwatermeer is ontstaan toen zand gewonnen moest worden voor de Waddenzeedijk. En vormt vandaag de dag een populaire recreatieplas, omgeven door [...] Berkenplas verder lezen.

Noorderduinen

Natuurgebied Noorderduinen op Schiermonnikoog De Noorderduinen ontdekt u ten noorden van het dorp Schiermonnikoog. De duinenreeks is het resultaat van eeuwenlange aangroei en vormt dan ook al even lang een betrouwbare barrière tegen de zee. Bijzonder aan dit gebied zijn o.a. de aangelegde dennenbossen die ter behoud van de [...] Noorderduinen verder lezen.

Zandplaat De Balg

Zandplaat De Balg op Schiermonnikoog Aan de oostkant van Schiermonnikoog bevindt zich de Balg. Een enorme zandvlakte waar zich in de loop van de jaren kleine duinen hebben gevormd. De vlakte is relatief jong en bevindt zich tijdens hoogwater dan ook volledig onder water. Dit is ook één van de [...] Zandplaat De Balg verder lezen.

Evenementen en uitjes op Schiermonnikoog

Ontdek het eiland maar ook zeker de evenementen agenda die Schiermonnikoog rijk is. Behalve natuur en historie maken namelijk ook de evenementen een belangrijk deel uit van het eilandleven. Plan uw dagje Schiermonnikoog dan ook rondom één of meer van de activiteiten hieronder voor een optimale vakantie ervaring.

Weekendje Schiermonnikoog Hotels Schiermonnikoog Huisjes De Monnik Huisjes Klein Zwitserland