Wat zijn de verschillen tussen de Waddeneilanden?

Wat de verschillen tussen de Waddeneilanden zijn, is een wat uitdagende vraag. Dit aangezien ieder van de eilanden natuurlijk vergelijkbaar is qua prachtige natuur en kilometers lange stranden. Ook is het zeeklimaat op ieder van de eilanden terug te vinden.

Hoe de Waddeneilanden verschillen hebben we hieronder voor u op een rijtje gezet.

  • Hoeveel inwoners Texel telt maar liefst 13.645 inwoners, terwijl Terschelling en Ameland minder dan 5.000 inwoners tellen en Schiermonnikoog en Vlieland slechts rond de 1.000. Hierdoor is er ook een verschil in de grootschaligheid van evenementen tussen de eilanden.
  • Hoe groot Ook qua landoppervlakte verschilt Texel aanzienlijk met maar liefst 161,12 km². Texel is dan ook het grootste Waddeneiland. Terschelling is het eerstvolgende eiland met 86,16 km² oppervlakte, dan Ameland met 58,83 km², Schiermonnikoog 43,99 km² en Vlieland met 36,13 km². Vlieland is dus het kleinste bewoonde Waddeneiland. De combinatie van grotere oppervlakte en meer inwoners maakt dan ook dat er meer dorpen te vinden zijn.
  • Hoeveel monumenten. Het aantal rijksmonumenten op de Waddeneilanden varieert logischerwijs ook met het aantal inwoners en dorpen. Zo heeft Texel er 208 (waaronder natuurlijk de prachtige vuurtoren Eierland), Ameland 115, Terschelling 111, Vlieland 40 en Schiermonnikoog 30.
  • Wel of niet autovrij. Alleen de eilanden Vlieland en Schiermonnikoog zijn autovrij. Een betere benaming is overigens autoluw. Aangezien er wel auto’s op het eiland te vinden zijn, maar dit is enkel mogelijk met ontheffing van de gemeente op het eiland en dus over het algemeen niet voor vakantiegangers. De eilanden zijn dus niet autoloos.
  • Één van de verschillen tussen de Waddeneilanden is dat Vlieland en Schiermonnikoog veel kleinschaliger zijn.Verschil in formaat. Voor de kalmte en rust zijn Vlieland en Schiermonnikoog dus aanraders dankzij de relatieve kleinschaligheid. Texel, Terschelling en Ameland mogen op hun beurt dankzij een meer bruisende eilandervaring niet op uw lijstje ontbreken.

Wat het leukste Waddeneiland is, hangt volledig van uw voorkeur af. Maar hopelijk helpt bovenstaande een keuze maken wat betreft het Waddeneiland voor uw volgende vakantie!

Gegarandeerd is hoe-dan-ook dat u in een natuurrijke omgeving heerlijk tot rust zult komen. En van de unieke cultuur van ieder eiland kunt proeven.

Nieuwsgierig naar meer? Ondek wat er op de Waddeneilanden te beleven valt.

Dagje Texel Dagje Vlieland Dagje Terschelling Dagje Ameland Dagje Schiermonnikoog