Wat zijn de verschillen tussen de Waddeneilanden?

Wat de verschillen tussen de Waddeneilanden zijn, is een wat uitdagende vraag. Dit aangezien ieder van de eilanden natuurlijk vergelijkbaar is in dat ze over prachtige natuur en kilometers lange stranden beschikken. Ook is het zeeklimaat op ieder van de eilanden terug te vinden.

Maar de verschillen die wel te vinden zijn tussen de Waddeneilanden hebben we voor u op een rijtje gezet.

  • Verschil in aantal inwoners. Texel telt maar liefst 13.645 inwoners, terwijl Terschelling en Ameland minder dan 5.000 inwoners tellen en Schiermonnikoog en Vlieland slechts rond de 1.000. Hierdoor is er ook een verschil in de grootschaligheid van evenementen tussen de eilanden.
  • Verschil in oppervlakte. Ook qua landoppervlakte verschilt Texel aanzienlijk met maar liefst 161,12 km². Terschelling is het eerstvolgende eiland met 86,16 km², dan Ameland met 58,83 km², Schiermonnikoog 43,99 km² en Vlieland met 36,13 km². De combinatie van grotere oppervlakte en meer inwoners maakt dan ook dat er meer dorpen te vinden zijn.
  • Verschil in aantal monumenten. Het aantal rijksmonumenten op de Waddeneilanden varieert logischerwijs ook met het aantal inwoners en dorpen. Zo heeft Texel er 208 (waaronder natuurlijk de prachtige vuurtoren Eierland), Ameland 115, Terschelling 111, Vlieland 40 en Schiermonnikoog 30.
  • Wel of niet autovrij. Alleen de eilanden Vlieland en Schiermonnikoog zijn autovrij. Een betere benaming is overigens autoluw aangezien er wel auto’s op het eiland te vinden zijn, maar dit is enkel mogelijk met ontheffing van de gemeente op het eiland en dus over het algemeen niet voor vakantiegangers. De eilanden zijn dus niet autoloos, zogezegd.
  • Één van de verschillen tussen de Waddeneilanden is dat Vlieland en Schiermonnikoog veel kleinschaliger zijn.Verschil in formaat. Voor de kalmte en rust zijn Vlieland en Schiermonnikoog dus aanraders dankzij de relatieve kleinschaligheid. Texel, Terschelling en Ameland mogen op hun beurt dankzij een meer bruisende eilandervaring niet op uw lijstje ontbreken.

Hopelijk helpt bovenstaande een keuze maken tussen welk Waddeneiland u uw volgende vakantie naartoe gaat!

Gegarandeerd is hoe-dan-ook dat u in een natuurrijke omgeving heerlijk tot rust zult komen en van de unieke cultuur van ieder eiland kunt proeven.

Nieuwsgierig naar meer? Ondek wat er op de Waddeneilanden te beleven valt.

Dagje Texel Dagje Vlieland Dagje Terschelling Dagje Ameland Dagje Schiermonnikoog