Wat te doen op Ameland? 15x uitjes en bezienswaardigheden op Ameland

Wat te doen op AmelandWat te doen tijdens een dagje Ameland? Van de bezienswaardigheden in sfeervolle dorpjes zoals Buren en Nes tot uitjes in de natuur, er zijn een hoop leuke activiteiten om uw dag mee te vullen.

Stap op de fiets of wandel lekker door de duinen om het eilandleven ten volste te beleven. De oude en nieuwe duinen van o.a. het Oerd en De Hôn zullen u zeker weten te fascineren.

Ook de diverse musea, zoals het  Maritiem Centrum en het Natuurcentrum, en de evenementen op Ameland zijn de moeite waard.  Plan uw uitstapje rondom één van de vele dingen die er te doen zijn en u zult er nog lang van nagenieten!

Bezienswaardigheden Ameland Dorpen Ameland Natuurgebieden Ameland Agenda Ameland

Bezienswaardigheden met geschiedenis

Onderstaande bezienswaardigheden op Ameland zijn een leuke manier om de geschiedenis van het eiland te verkennen. En bieden zelfs als het regent de gelegenheid voor een leuk uitstapje.

Bunkermuseum Ameland

Bunkermuseum Ameland Het Bunkermuseum op Ameland bezoekt u voor een kijkje in de bijzondere oorlogsgeschiedenis van het eiland. Te midden van de duinen van Ameland daalt u hier namelijk een trap af de bunker in. Waarna u aan de hand van beeldverhalen, persoonlijke verhalen en diverse vondsten [...] Bunkermuseum Ameland verder lezen.

Het Baken van Ameland

Het Baken van Ameland Het Baken van Ameland is een bijzonder stukje maritiem erfgoed op het Waddeneiland. Een kaap zoals velen anderen die vroeger benut werden om de Waddenzee te bevaren. Specifiek het Baken van Ameland werd op het Oerd geplaatst (1959-1960) na de afsluiting van de Lauwerszee. Om [...] Het Baken van Ameland verder lezen.

Maritiem Centrum Abraham Fock

Maritiem centrum Abraham Fock op Ameland Benieuwd naar de geschiedenis van de paardenreddingboot die tot eind vorige eeuw op Ameland in het echt plaats vond? En alles rondom het maritieme leven op het eiland? U ontdekt het bij het Maritiem Centrum Abraham Fock, ook wel het Reddingsmuseum genoemd, in Hollum. Van [...] Maritiem Centrum Abraham Fock verder lezen.

Natuurcentrum Ameland

Natuurcentrum Ameland in Nes Voor een uitje vol activiteiten bezoekt u het Natuurcentrum Ameland in Nes. Zo is er het Noordzee Aquarium dat naast een hondshaai en rog ook echt wrakstukken uit de zee bevat. Tijdens de Landschappen Experience duikt u niet de zee in maar juist de natuurrijke [...] Natuurcentrum Ameland verder lezen.

Vuurtoren Ameland

Bezoek Vuurtoren Bornrif op Ameland De vuurtoren op Ameland kunt u niet missen bij uw bezoek aan het eiland. Het uitzicht op Ameland wordt namelijk sterk beïnvloedt door de indrukwekkende vuurtoren. Een bezienswaardigheid op zich. Het kenmerkende aan de toren zijn de horizontale rode en witte banden die de maar [...] Vuurtoren Ameland verder lezen.

Plan een fietsroute langs leuke dorpjes

De 3,600 bewoners van het natuurrijke Ameland zijn verspreid over maar vier dorpen, van historierijk Hollum tot het kleinste dorp Ballum, gevolgd door het bruisende Nes en het meest westelijk gelegen Buren.

Ballum

Ballum op Ameland Ballum is met zo'n 400 inwoners het kleinste dorp op het Waddeneiland. Maar voor o.a. een rondvlucht over het mooie Ameland is het 'the place to be'. Het kleine vliegveldje bij Ballum is namelijk een populaire locatie onder toeristen. Die er naast rondvluchten ook gebruik [...] Ballum verder lezen.

Buren

Buren op Ameland Ook in Buren bent u welkom tijdens uw vakantie op Ameland. Dit centraal gelegen plaatsje ontvangt jaarlijks vele bezoekers dankzij o.a. het standbeeld Ritskemoai en het gehucht Kooiplaats. Dit laatste ligt er vlakbij en bestaat uit slechts vier straten! En dan is er nog juttersmuseum [...] Buren verder lezen.

Hollum

De vuurtoren Bornrif in Hollum op Ameland Een van de bijzondere gebouwen in Hollum op Ameland is De Verwachting. Een prachtige molen die al eeuwenlang op het eiland te bewonderen is. Sinds enkele jaren is deze molen weer volledig operationeel als graanmolen voor de bakkers. Letterlijk een reis terug in de tijd [...] Hollum verder lezen.

Nes

Nes op Ameland met de kenmerkende dorpstoren De aankomsthaven van de veerdienst naar Ameland is Nes. Mede hierdoor en de jachthaven die er te vinden is, zijn er genoeg leuke uitstapjes voor toeristen te vinden. Zo zijn er om te beginnen alleen al de 50 rijksmonumenten in het dorp. Waaronder de kenmerkende [...] Nes verder lezen.

[Adv.] Happen en Trappen op Ameland

Happen en Trappen op Ameland Ontdek Ameland van maart t/m november op de fiets en laat u langs gezellige dorpjes en smakelijke restaurants leiden door de geheel verzorgde fietsroute van Happen en Trappen. De fietsroute van 38 kilometer maakt namelijk dat u behalve van het landschap en de dorpen ook onderweg van 5 lekkere gerechten kunt genieten [...] Happen en Trappen verder lezen.

Maak ook zeker een excursie de natuur in

Van de oost- tot westkant van het eiland, is Ameland bezaait met natuurreservaten. Niet al deze reservaten zijn zomaar toegankelijk, aangezien de natuur actief beschermd wordt. Van de natuurreservaten is het Oerd, ook wel de Oerderduinen, aan de oostkant gelegen, met daarachter het zandvlak de Hon.

Ook Neerlands Reis, de kwelder aan de westzijde is beschermd gebied. Naast de beschermde gebieden is er op het eiland ook veel graslandschap te vinden. Wist u trouwens dat Ameland het enige Waddeneiland is waar ook reeën voorkomen?

De Hôn

Natuurgebied De Hôn op Ameland De Hôn, gelegen ten oosten van Het Oerd, valt onder het beheer van It Fryske Gea (Het Friese Landschap). Nieuw gevormde duinen zijn kenmerkend voor De Hôn vergeleken met De Oerd, waar oude duinen het landschap van domineren. Hier treft u verder een kolonie lepelaars [...] De Hôn verder lezen.

Het Oerd

Het Oerd ook wel de Oerduinen op Ameland Natuurgebied Het Oerd op Ameland is een natuurrijke combinatie van oude duinen en duinvalleien die door het zeewater worden bevochtigd. Dit heeft als gevolg dat het gebied van een diversiteit aan planten voorzien is. Aan de oostkant van het gebied is een grote kolonie van [...] Het Oerd verder lezen.

Bezoek maar liefst 27 kilometer strand

Aan stranden is er natuurlijk op Ameland geen tekort. De totale lengte van het strand is dan ook maar liefst 27 kilometer! Ameland heeft verder schone en goed verzorgde stranden bij de badstranden Buren, Hollum en Nes die jaarlijks de Blauwe vlag ontvangen. Een bezoekje waard!

In de zomermaanden kunt u er bij deze stranden op Ameland ook van op aan dat er voldoende bewaking is. En wist u dat er in deze periode ook een strandrolstoel, de Tiralo, te verkrijgen is? Honden mogen mee op het strand, maar bij deze bewaakte gedeeltes moeten ze aangelijnd worden.

Badstrand Hollum

Badstrand Hollum op Ameland Een van de redenen om tijdens uw vakantie op Ameland Hollum te bezoeken, is dat u er de meeste vierkante meters publiek strand aantreft. Aan de zuidkant is het strand relatief smal met diverse voorzieningen zoals het verhuur van zeilboten. Aan de westkant kunt u [...] Badstrand Hollum verder lezen.

Badstrand Nes

Badstrand Nes op Ameland Het badstrand Nes is 's zomers een populaire locatie onder vele toeristen. Dit mede dankzij de ligging dichtbij Nes en de aankomsthaven van de veerboot. Het voordeel is dat het strand zo lang is dat u aan beide kanten maar een klein een stukje door [...] Badstrand Nes verder lezen.


Badstrand Buren

Badstrand Buren op Ameland Het badstrand van Buren op Ameland bruist van de gezelligheid in de zomer. Niet zo vreemd met zowel vakantieparken en huisjes als het strandhotel Buren aan Zee op loopafstand. Zo wandelt u óf rechtstreeks het strand op en parkeert u uw handdoek in het mulle [...] Badstrand Buren verder lezen.

Groene strand Ballum

Groene strand Ballum op Ameland Het groene strand bij Ballum vereist wat stappen voordat u bij de golvende zee bent. Maar laat u hierdoor niet ontmoedigen, het resultaat is zeker de moeite waard! Waarom groen? Omdat het strand bij vloed vol loopt en dan vervolgens zeer vruchtbare slib achterlaat. Waarop [...] Groene strand Ballum verder lezen.

Evenementen en activiteiten op Ameland

Een dagje uit in de geschiedenis van het mooie Ameland beleeft u tijdens o.a. de Hollumer Molendag en de Ambachtelijke dag Ballum.

Wat er nog meer te doen is? Hieronder vindt u de eerstvolgende evenementen en activiteiten die op Terschelling gepland staan.

Weekendje Ameland Vakantieparken Ameland Hotels Ameland