Hoe zijn de Waddeneilanden ontstaan?

Hoe de Waddeneilanden zijn ontstaan is door de vorming van zandplaten. Oftewel ophopingen van zand, slib, kiezel en stenen voor de kust.

Deze zandplaten zijn in de loop van duizenden jaren ontstaan uit zand dat van de bodem van de zee naar de kust werd verplaatst door eb en vloed. Vervolgens zijn hier duinen op ontstaan door het opgewaaide zand.

Dit heeft ze uiteindelijk ver voor het begin van de jaartelling bewoonbaar gemaakt. Ondanks dat de eilanden bewoond werden, waren de omstandigheden in eerste instantie erg ruig. Hier zijn zelfs teksten over gevonden in Romeinse geschriften. (Bron: Wikipedia)

Wat is een wad eigenlijk?

Het wad bij de jachthaven van SchiermonnikoogEen wad is een modder- of zandplaat, hoger dan het laagwaterniveau (dus bij eb) en lager dan het hoogwaterniveau (dus bij vloed).

Vandaar ook dat het wadlopen enkel mogelijk is bij laagwater en het zelfs dan verstandig is om een droog stel kleren mee te nemen. Om te eilandhoppen zult u echter gebruik moeten maken van een veerboot. Zie ook Kan je eilandhoppen tussen de Waddeneilanden?.

Nieuwsgierig naar meer? Ondek wat er op de Waddeneilanden te beleven valt.

Texel Vlieland Terschelling Ameland Schiermonnikoog